Documente necesare în călătorii

Documente necesare în călătorii

A început deja sezonul vacanţelor, iar dacă dorești să îți stabilești singur itinerariul o variantă perfecta este să să pleci în străinătate cu maşina personală. Însă, pentru a nu întâmpina dificultăţi la graniţe, e bine să ştii de pe acum care sunt actele personale dar și ale autoturismului de care vei avea nevoie. Iată ce documente trebuie să pregăteşti dacă pleci în ţările din Uniunea Europeană:
– Cu toate că nu este neapărat necesar în statele Uniunii Europene, este totuți bine să ai la tine pe lângă cartea de identitate și pașaportul (verifică perioada de valabilitate a actelor personale) sau chiar viza de călătorie.
– Pentru a putea călători cu copii neinsoțiți de ambii părinți este nevoie de împuternicire semnată în fața unui notar de la părintele absent, iar în cazul în care lipsesc ambii părinți (sau tutorele legal), pe lângă împuternicire este nevoie și de cazier judiciar pentru persoana adultă care însotețte copilul.
– Asigurare de călătorie – pentru siguranța ta este recomandat să cumperi asigurare de călătorie, care te poate ajuta să primești tratament medical dacă pățești ceva pe perioada călătoriei, despăgubiri în caz de accident ți furt precum și multe alte avantaje de care este păcat să nu profiți.

– Pe lîngă permisul de conducere și certificatul de înmatriculare de care este nevoie și în România, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în țările UE, cartea verde a mașinii servește drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internațional. MAE recomandă ca în afara țării să aveți cu voi și cartea de identitate a mașinii.
– Verifică Inspecţia Tehnică Periodică – Un autoturism nu poate circula fără Inspecţia Tehnică Periodică (ITP). Înainte de a pleca la drum, verifică valabilitatea acestuia. Dacă eşti oprit de poliţie şi nu ai ITP-ul valabil, rişti amenzi usturătoare şi ţi se va reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii. În Elvetia în schimb vi se va face verificarea starii autoturismului la intrarea în țară.
– Asigurare RCA – Un alt document obligatoriu pentru a putea circula cu autoturismul în legalitate este poliţa de asigurare auto obligatorie – RCA-ul. Verifică valabilitatea poliţei şi vezi dacă nu cumva expiră în perioada în care te afli în vacanţă, în afara graniţelor ţării. În Moldova, începand din luna martie 2015, proprietarii autoturismelor înmatriculate în România sunt nevoiți să achite, la intrarea in regiunea transnistreană a țarii, contravaloarea unei polițe de asigurare de răspundere civila auto, nu vor mai putea fi utilizate acolo cărțile verzi.
– Rovignietă şi vignietă – Pentru a putea circula fără să primeşti amendă trebuie să ai asupra ta o rovignietă şi vigniete pe care le cumperi din fiecare ţară tranzitată. Vignietele se pot cumpăra de la punctul de trecere a frontierei sau de la benzinăriile din ţările respective, care se află lângă punctele de trecere a graniţei.
– Procură din partea proprietarului – Dacă maşina aparţine altcuiva (părinţi, prieteni, rude etc) pentru a ieşi cu ea din ţară este recomandat să soliciţi din partea proprietarului o procură, care se încheie la notar.
– Procură din partea firmei de leasing – Aceeaşi procură ar trebui s-o soliciţi şi din partea firmei de leasing, în cazul în care maşina este achiziţionată prin leasing.

În țările din afara UE
Daca însă mergeți cu mațina altcuiva și proprietarul nu vine cu voi, ai nevoie de un contract de comodat auto, ceea ce mulți confunda cu procura.
– În Turcia aveti nevoie de un contract de comodat tradus în limba turcă de către un traducator autorizat, din partea proprietarului autoturismului (persoana fizica sau juridică). In plus, pentru autoturismele închiriate sau în leasing, trebuie sa prezinți contractul de închiriere sau leasing și traducerea acestuia în limba turcă. Traducerea trebuie să fie legalizată și apostilată la Ambasada Turciei de la Bucuresti sau la Consulatul Turciei din Constanța.
– În Rusia, cetățenii străini care stau mai putin de 6 luni pot utiliza propriul permis de conducere, atât timp cât au și o traducere autorizată în limba rusă a acestuia.
– Și în Belarus este nevoie de un permis de conducere internațional sau al statului de cetățenie însoțit de traducerea autorizată și legalizată oficial, în limba belarusă sau în limba rusă.

Călătoriile în Marea Britanie

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu data de 1 februarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se retrage oficial din Uniunea Europeană. Va urma o perioadă de tranziție până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Astfel, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate (cel puțin până la data de 31 decembrie 2020) aflate în curs de valabilitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

 Măsuri adoptate de statele europene în contextul demersurilor de gestionare și prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19

În contextul evoluției epidemiei de infecție cu COVID-19 la nivelul Europei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că la nivelul mai multor state europene au fost adoptate măsuri excepționale menite să contribuie la limitarea răspândirii infecției cu COVID-19, cu impact asupra liberei circulații a persoanelor și a bunurilor/mărfurilor. Acestea vizează, printre altele: reintroducerea controalelor la frontieră, suspendarea tranzitului pe teritoriu sau condiționarea acestuia de îndeplinirea unor condiții speciale, închiderea unor puncte de frontieră.

Informații detaliate referitoare la măsurile adoptate de statele europene în acest context sunt disponibile pe site-ul MAE, în secțiunea Alerte de călătorie – Europa – COVID-19 – https://www.mae.ro/node/51880.